Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Για καταπληκτικές φωτογραφίες από πεντακάθαρες θάλασσες

Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών

«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2008»

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει για 13η χρονιά φέτος την πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών που πραγματοποιούνται το διάστημα από τις 10 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου 2008, με συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, Δήμων, περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων, εργαζομένων, επιχειρήσεων και εθελοντών κάθε ηλικίας.

Και αυτή τη φορά η εκστρατεία διοργανώνεται από κοινού με την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και το περιοδικό ΓΕΩτρόπιο, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον/ Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP).

Γιατί μια εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών;

Για να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι πολίτες σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον από την παρουσία των σκουπιδιών. Για να συνειδητοποιήσουμε την οικολογική αξία της παράκτιας ζώνης, τις πιέσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις δράσεις που μπορούμε να προωθήσουμε για την προστασία και βιώσιμη διαχείρισή της. Για να εκφράσουμε με τη δραστηριότητα μας αυτή ως πολίτες την προσωπική μας δέσμευση να αποτελέσουμε μέρος της λύσης του περιβαλλοντικού προβλήματος, να συμβάλλουμε στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της Μεσογείου καθώς και στη δημιουργία ενός κοινού, ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος, με την καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ κοινωνιών με διαφορετικές κουλτούρες. Για να τονίσουμε με την κοινή μας εθελοντική συνεισφορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια προσωπικά υπεύθυνη στάση που ενδυναμώνει το ρόλο και τα δικαιώματά μας ως πολίτες.

Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση:

- Στην προστασία και διαχείριση του πλούτου των ακτών και της θάλασσας .

- Στις επιπτώσεις των απορριμμάτων στο θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα.

- Στη συζήτηση των θεμάτων που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος και τις επιπτώσεις στην παράκτια ζώνη (περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές).

- Στην ανάδειξη και προώθηση «πράσινων επαγγελμάτων» που εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών.

Σε ποιους απευθύνεται αυτή η εκστρατεία;

Σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε ενεργούς πολίτες, σε περιβαλλοντικές ΜΚΟ και συλλόγους, σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, σε τουριστικές κι άλλες επιχειρήσεις. Σας καλούμε να διοργανώσετε έναν εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή σας. Μαζέψτε φωτογραφικό υλικό και στατιστικά στοιχεία από τους καθαρισμούς και συντονιστείτε με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για τη μέγιστη προβολή και επέκταση των δράσεων.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ταχυδρομικώς έντυπα ενημερωτικά υλικά (φυλλάδια και αφίσες) για τα θέματα του πλούτου των ακτών, της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη και της προώθησης των πράσινων επαγγελμάτων, καθώς και πληροφορίες για το ζήτημα των επιπτώσεων των απορριμμάτων στο θαλάσσιο και το παράκτιο οικοσύστημα.

Επιπλέον ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για έναν ορθολογικά σωστό καθαρισμό θα υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS www.medsos.gr.

Παράλληλες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης:

Παράλληλα με τον εθελοντικό καθαρισμό σας καλούμε να διοργανώσετε δραστηριότητες που θα συμβάλουν στην κατανόηση των τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων και στην ευαισθητοποίηση περισσότερων πολιτών, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς σας (π.χ. μια ημερίδα, μια εκδήλωση, ένα θεατρικό δρώμενο) αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις (π.χ. μια συναυλία), που θα προβάλουν παράλληλα τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής σας και της Μεσογείου.

Δηλώσεις συμμετοχής για τους καθαρισμούς:

Τα σχολεία, οι Δήμοι, τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις και οι άλλοι φορείς που θα διοργανώσουν έναν εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή τους καλούνται να στείλουν συμπληρωμένη τη φόρμα συμμετοχής άμεσα και έως την ολοκλήρωση της καμπάνιας (κατά προτίμηση) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: aktes@medsos.gr ή με FAX στο 210-8224481/210-8228795 /210-8253435, ή και ταχυδρομικά στη διεύθυνση Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S., Μαμάη 3, Αθήνα 10440.

Για να μας βοηθήσετε να καταγράψουμε με ακρίβεια το φυσικό πλούτο και τα προβλήματα των περιοχών παρέμβασης, σας παρακαλούμε να μας στείλετε συμπληρωμένο το φύλλο παρατήρησης ακτών που περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό υλικό που θα σας αποσταλεί, καθώς και φωτογραφίες και υλικό από τις δράσεις σας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ρούλα Κυριαζή, στο τηλ/FAX 210-8228795, 210-8253435 ή στο aktes@medsos.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φραγμα Γιουρδη Ουαλια