Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Το καλοκαιρι φευγει


2 σχόλια:

Ετερώνυμος είπε...

Με έμπνευση τον Περικλή Γιαννόπουλο;

Ανώνυμος είπε...

Στις 8 Απριλίου 1910, ο Περικλής Γιαννόπουλος δημιούργησε και εκτέλεσε το τελευταίο έργο του - κατά πολλούς το αποκορύφωμα του έργου του. Όπως είχε προσχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια πολύ καιρό πριν9, στεφανωμένος, καβάλησε το άσπρο άλογό του και μπήκε μαζί του στην θάλασσα του Σκαραμαγκά. Με μία σφαίρα στο κεφάλι, ενώθηκε για πάντα με την ελληνική φύση που τόσο είχε αγαπήσει. Προηγουμένως είχε κάψει πολλά ανέκδοτα έργα του (κατά μαρτυρίες μια εργασία περί της αρχιτεκτονικής, καθώς και διηγήματα φαντασίας), σημειώνοντας ότι αφού η Ελληνική Φύση τα ενέπνευσε στον ίδιο, θα τα ενέπνεε και σε άλλους στο μέλλον. Το νεκρό σώμα του το έβγαλαν τα κύματα στην στεριά δέκα μέρες μετά. Πριν ταφεί, δύο άγνωστες κυρίες, σαν νύμφες της Αττικής γης, στόλισαν τον νεκρό με λουλούδια (πιθανότατα η Σοφία Λασκαρίδου).

Ο θάνατος, ο τρόπος μάλιστα του θανάτου του Περικλή Γιαννόπουλου συγκλόνισε την κοινωνία και τον τύπο της εποχής, τόσο που δεν είχε γίνει για τα έργα του όσο ζούσε. Για πολλές ημέρες δημοσιεύονταν λεπτομέρειες για τον τρόπο του θανάτου του, ενώ ποιητές όπως ο Παλαμάς, ο Σικελιανός, ο Μαλακάσης και η Μυρτιώτισσα του αφιέρωσαν ποιήματα.9
Ομολογω δεν γνωριζα την ιστορια.
Η φωτο ξετυλιχτηκε μπροστα στα ματια μου και ενα πολυ μικρο βιντεακι με το αλογο να βγαινει μεσα απο το νερο με τα κοριτσια που δεν το σηκωνω παρ ολο που ειναι καταπληκτικο γιατι δεν ξερω πως θα το δουν διαφορετικα ματια.
Το αλογο το λενε Πικασο ειναι 28 χρονων και οι κοπελιες Αγγλιδες που γεννηυθηκαν και ζουν στην Ελλαδα

Φραγμα Γιουρδη Ουαλια