Πέμπτη 17 Μαΐου 2007

Η σημασία του φωτός

Ώρες ώρες ξεχνάμε οτι το σημαντικότερο ρόλο στη φωτογραφία παίζει το φως και κατα δεύτερον ο συλλέκτης (η μηχανή). Ιδίως σήμερα που με σχετικά λίγα χρήματα παίρνεις μια μηχανή που μπορείς να κάνεις φανταστικά πράγματα με έναν έλεγχο πάνω στο αποτέλεσμα που ήταν αδιανόητος πριν λίγα χρόνια. Κι αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τον καθοριστικό ρόλο του φωτός. Οι δυο παρακάτω φωτογραφίες έχουν διαφορά μεταξύ τους μόλις λίγα λεπτά το αποτέλεσμα όμως είναι τελείως διαφορετικό. Αυτό με έκανε να έχω και διαφορετική προσέγγιση στο θέμα σε κάθε εικόνα. Ετσι ως κυνηγοί φωτός ψάχνουμε να βρούμε τη στιγμή που φως και θέμα θα έρθουν σε ιδανική συνύπαρξη ώστε να κάνουμε την εικόνα μας. Είναι μια απο τις εκατομμύρια "αποφασιστικές στγμές" που μας προσπερνούν κι έμεις τις κυνηγάμε , μερικές φορές τις πιάνουμε αλλά τις πιο πολλές φορές τις χάνουμε γιατί είτε δεν είμαστε έτοιμοι, είτε η αντίληψη μας για τα πράγματα χρειάζεται κι άλλη εκπαίδευση.
ΥΓ. Οι πρώτες εικόνες απο τα Μετέωρα που ανέβασα είναι τραβηγμένες ακόμα μερικά λεπτά αργότερα, ξεκίνησα τη επεξεργασία τους με ανάποδη χρονική σειρά.



2 σχόλια:

Γιώργος Πλατάκης είπε...

Οι φωτογραφίες είναι φανταστικές, και το κείμενο είναι από τα πιο όμορφα που έχω διαβάσει εδώ και πολύ καιρό.

Thanassis Spanias είπε...

Γιώργο σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, οι παραπάνω σκέψεις όντως άρχισαν να έρχονται στο μυαλό μου καθώς επεργαζόμουν τις φωτό. Και που το καλύτερο μέρος για τις εκφράσω? Στο blog μας φυσικά (που εσύ είχες την ιδέα να φτιάξεις).

Φραγμα Γιουρδη Ουαλια