Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Ελιές, αμπέλια, μαργαρίτες

Olive-trees, grape-vines and daisies

5 σχόλια:

Dimitrios Tilis είπε...

Πολύ "γλυκιά" φωτογραφία με αιχμή του δόρατος νομίζω τα ελαττούμενα μεγέθη των δέντρων τα οποία της χαρίζουν βάθος και προοπτική ενώ ο καμβάς του ουρανού είναι και πάλι πλούσιος και ανάγλυφος.
Απορία:δεν διαμαρτυρήθηκαν τα...ζουζούνια και...μαμούνια που εκείνη τη μέρα δεν τα φωτογράφιζες;

Thanassis Spanias είπε...

Τι μου θυμίζεις τωρα, πόσες φορές έκανα βόλτες για να χαζέψω ενα τοπίο σαν αυτό γύρω απο το Ιδρυμα.

Vassilis terzis είπε...

Πρέπει να φυλάξουμε τέτοιες φωτογραφίες σε μέρος ασφαλές. Να τις δείχνουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μετά από μερικά χρόνια για να μάθουν ότι η Κρήτη κάποτε ήταν γεμάτη αμπέλια και ελιές.Ότι η εποχή του τρύγου και του λιομαζώματος ήταν μια γιορτή διαρκείας. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι τόσο η ελιά όσο και το αμπέλι σε μερικά χρόνια δεν θα καλλιεργούνται στην Κρήτη. Αυτά τα βασικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής έγιναν ασύμφορα για τους παραγωγούς.Φέτος ένα λίτρο λάδι έχτρα παρθένο έχει τιμή παραγωγού 1,80 ευρώ. Φθηνότερο από ένα λίτρο εμφιαλωμένο νερό. Τιμή στο ράφι, 7 με 8 ευρώ. Το μεγαλείο της οικονομίας της αγοράς που τόση προσπάθεια γίνεται για την διάσωσή της!
Συγνώμη για την "φλυαρία" μου αλλά η γενικευμένη εγκατάλειψη της υπαίθρου μου προκαλεί βαθιά θλίψη,που ίσως να οφείλεται στην αγροτική μου καταγωγή και παράδοση.
Η φωτογραφία είναι ισορροπημένη χρωματικά, με απαλούς τόνους και καλή προοπτική. Αποδίδει με φυσικότητα το πλέον χαρακτηριστικό καλλιεργούμενο τοπίο της Κρήτης.

tsab είπε...

Στη φωτογραφία αυτή υπάρχει η ομορφιά μέσα από την απλότητα
και την αρμονία της
Και μένα η ελιά πάντα μου ασκούσε μια μαγεία. Εκτός απο τη χρήση της σαν σύμβολο στη ζωή και στα βιβλία, έχει χαρακτηριστικά όπως μακροβιότητα και την ολιγάρκεια Ενώ είναι ευχαριστημένη με τα λίγα δίνει πολλά.
Πράγμα που αντιβαίνει στο κλίμα της εποχής.
Μου προξενεί και μένα βαθιά λίπη το γεγονός ότι καλλιέργειες αιώνων στην
Κρήτη κινδυνεύουν να πεθάνουν χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειες.!!

imikrimarika είπε...

Δεν φλυαρείς ...περισσότερο από τις φωτογραφίες ! Κάθε φορά που τις βλέπουμε μας λένε και κάτι διαφορετικό .

Φραγμα Γιουρδη Ουαλια